Trond’s Hagejernbane

Det finnes vel like mange måter å bygge hagejernbane som det finnes baner i Norge, men vi tenkte ta for oss et par av de forskjellige metodene, denne siden viser hvordan det er bygget på jordspyd.

Først ble jordspydene slått ned i passe høyde rundt der ovalen skulle være, her er det noen som står litt opp av jorda, men det er for å kompansere for nivåforskjeller. Maks stigning på sporet bør ikke overstige 2,5%, selv om 4,5% er godt mulig! Svinger burde ha en minsteradius på 110cm, selv om det er mulig helt ned i 60cm for de fleste lokomotiver.

TinyD_Hagejernbane_01

Etter at jordspydene var slått ned til passe dybde, ble det laget klosser for å sette i jordspydene og skrudd lekter langs siden, lektene er skrudd med beslag og limt i alle skjøter, på toppen av disse lektene ble det skrudd fast bekledningsbord, skruene er skrudd tett for at det ikke skal kunne vri seg!

TinyD_Hagejernbane_03

På toppen av bekledningsbordet er det lagt takpapp for at det skal være litt ekstra beskyttelse mot vær og vind, men det gir også et fint grunnlag til sporet, selv om ballast ser mer realistisk ut, men det er ingenting som hindrer deg i å bruke begge deler i en kombinasjon.

Etterhvert som sporet ble lagt, fylles det på med jord mellom jordspydene for å stabilisere, det ble også kontinuerlig prøvekjørt, både for moroskyld og for å forsikre om at alle overgangskurver passet med lokomotiv og materiell!

TinyD_Hagejernbane_04

 

Nedenfor var banen endelig klar for baneåpningen, denne er det et eget galleri for her!

 

baneaapning_webmaster_00

Byggetråden for denne hagejernbanen kan du lese her: TinyD’s Hagejernbane!

Denne banen har holdt seg godt gjennom en hard vinter, i og med at jordspydene sitter dypt og konstruksjonen er både skrudd og limt skal det mye til for at denne flytter på seg! Den er også relativt enkel å ta bort om man skulle finne på å flytte!