Livingsteam Gardenrailways ønsker alle sammen ett riktig godt nytt år!

Året starter med en god nyhet – lansering av «Harrogate» fra Roundhouse Engineering. Forbildet er bevart ved Statfold Barn Railway, men har også vært innom Ffestiniog Railway siden det ble utrangert. «Harrogate» ble bygget av Pecket i Bristol i 1948.

Harrogate er en by i North Yorkshire som så mange andre byer også hadde eget gassverk til produksjon av gass ut av stenkull. Biprodukter av gassproduksjonen er blant annet tjære og koks. Harrogate Gasworks ble etablert i 1845 – samme år som tilsvarende i Oslo.

Det gikk med ganske enorme mengder kull til produksjonen – og det var det jo nok av i England. Kullet – og biproduktene – ble transportert pr. vei. Etterhvert ble det massive klager på at lokomobilene / veilokomotivene / tractionengines ødela veiene og dermed ble løsningen å bygge en egen smalsporet jernbane for gassverkets behov. Jernbanen ble åpnet i 1908. Det ble gjort en henvendelse til Great Eastern Railway om de kunne tenke seg å bygge en sidelinje for å betjene gassverket, men dette ble ikke imøtegått. Så dermed oppstod altså Harrogate Gaswork Railway.

Harrogate fra Roundhouse

Videreført til norske livesteam- og hagejernbaneentusiaster så er jo dette midt i blinken – ett godt utgangspunkt med inspirasjon for en ny hagejernbane eller som en del av en allerede eksisterende bane – med sitt eget lokomotiv. Livingsteam Gardenrailways med kunder har jo i alle år satt pris på sadeltanklokomotiver selv om dette kan virke litt fremmed her i Norge. Med  industribanepreg og velprøvd teknologi hentet blant annet fra Davenport, Linda, Beddgelert, Palmerston og Karen burde «Harrogate» være en super modell for norske hagejernbaner, og jeg må si at jeg dårlig klarer å skjule entusiasmen for denne modellen som vi venter inn om ca 10 måneder. Vi kan gjerne diskutere leveranse av din modell – mangler du ett lite argument for en bestilling nevner vi kort at «Yorkshire tea» lages av Taylors fra nettopp Harrogate. Er du på vippen nå legger vi til at Eurovision Song Contest ble arrangert av BBC i Harrogate i 1982 etter at Bucks Fizz med «Making my mind up» vant året før.

Modellen kan leveres med isolerte hjul, valgfri sporvidde mellom 32 og 45 millimeter og er selvsagt radiostyrt. (Den første som forteller oss hvem som vant Eurovision Song Contest i Harrogate kan vente seg en liten overraskelse fra Roundhouse.)

Maxitrak jobber med blant annet nytt byggesettkonsept i 5 inch og mange andre nyheter – og vi venter samtidig på første leveranse fra Brandbright under nytt eierskap. Accucraft UK kommer med flere nyheter og nytt agentur med modeller i mindre skalaer ventes landet i først i januar – så det blir nok å holde på med også i 2023. Og så håper vi jo også at dere kunder setter pris på både nyhetene som kommer og ikke minst det gode utvalget i Vestfossen som er der fra før.

Vi opplever at vi trenger mer tid til private visninger, vurdering av samlinger og ikke minst oppfølging av eksisterende kunder. Vi velger derfor å redusere åpningstiden i butikken – nye åpningstider blir onsdag fra 17.30 til 20.00 og lørdag fra 10.00 til 13.00. Dermed har vi frigjort tirsdagen til private visninger og kundeoppfølging – som vi også gjennomfører i resten av ukens dager etter hva som passer for kundene. Ikke nøl med å ta kontakt med oss på telefon 91653742 hvis du ønsker en prat og en kaffekopp i rolige omgivelser!

Velkommen!