Kjell’s Hagejernbane

Det finnes vel like mange måter å bygge hagejernbane som det finnes baner i Norge, men vi tenkte ta for oss et par av de forskjellige metodene, denne siden viser hvordan det er bygget på støpt underlag.

Maks stigning på sporet bør ikke overstige 2,5%, selv om 4,5% er godt mulig! Svinger burde ha en minsteradius på 110cm, selv om det er mulig helt ned i 60cm for de fleste lokomotiver.

KjellAn_Hagejernbane_01

Etter at forskalingsmuren var på plass begynte planleggningen av sporet, dette er spesielt viktig ved støping da støping er en relativt permanent løsning 😉 nå skal det sies at det også monteres på treklosser som dere vil se lenger ned, dette tillater justeringer av sporet på en enkel måte.

KjellAn_Hagejernbane_02

Etter at sporene er planlagt, så er det å legge ut armeringsjern før det er i gang med støpingen, her blir det et massivt sporunderlag som det skal mye til for at blir ødelagt av tele!

KjellAn_Hagejernbane_03 KjellAn_Hagejernbane_04

Nedenfor er treklossene tydelige, disse tillater både justeringer og små endringer i sporplanen. De forenkler også prosessen med å få en jevn bane da de muliggjør en justering også i høyden.

KjellAn_Hagejernbane_05

Når alt er på plass, er det å legge på en passende ballast, dette gjør seg utrolig bra og støping må vel sies å være en av de ultimate løsningene for grunnlag til hagejernbane, spesielt om du har tenkt til å bli boende på samme sted i mer enn noen få år!

KjellAn_Hagejernbane_06 KjellAn_Hagejernbane_07

Kjell har en fin tråd om banen sin, disse bildene er hentet fra den første siden av tråden hans, med samtykke, men jeg anbefaler virkelig å ta seg en times tid for å se gjennom hva han har fått til!

Byggetråden for denne hagejernbanen kan du lese her: KjellAn’s Hagejernbane!